Четверг, 09-Май-2024, 18:43:46
Информационный сайт
Приветствую Вас Гость | RSS
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Форум www.usm-drept.ru » История » SCURT ISTORIC. Facultatea de Drept (USM)
SCURT ISTORIC. Facultatea de Drept (USM)
AdminДата: Воскресенье, 18-Дек-2011, 23:45:01 | Сообщение # 1
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 118
Репутация: 1
Статус: Offline
Una din primele facultăţi a Universităţii de Stat din Moldova a fost Facultatea de Drept înfiinţată la 1 octombrie 1959 în baza Filialei din Chişinău a Institutului Juridic Unional. Disciplinele de profil erau concentrate în cadrul a 3 catedre: Dreptul de Stat, Dreptul şi Procesul Civil, Dreptul Penal şi Criminalistica.

Necesitatea unei astfel de facultăţi era dictată de sarcinile consolidării în continuare a legislaţiei în republică şi ale perfecţionării aparatului de stat.

Primul decan al facultăţii a fost G. Amerhanov, fost absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat „M. V. Lomonosov" din Moscova sub conducerea căruia a început constituirea tinerei facultăţi.

În primii ani de activitate a Facultăţii de Drept numărul studenţilor la invatamint de zi era neînsemnat - o grupă academică cu 23 studenţi, însă un număr mare de persoane învăţau la secţia serală, care a fost deschisă în acelaşi an - 1959.

În anul 1962, în legătură cu numărul mic de studenţi de la facultate, ea a fost comasată cu secţia de Istorie a Facultăţii de Istorie şi Drept. Peste 2 ani, în 1964, Facultatea de Drept şi-a recăpătat independenţa devenind facultate aparte.

În anii 1960 - 1985 decani au fost: A. Sanatov (1962 - 1964), V. Petrov (1964 - 1971), Iu. Tiutekin (1971 - 1974), V. Iakovlev (1974 - 1977) şi absolvenţii primei promoţii a U.S.M. V. Volcinschi (1977 - 1980) şi T. Carpov (1980 - 1985).

O atenţie deosebită se acorda completării catedrelor cu specialişti. Dacă în primii ani de activitate nucleul corpului profesoral - didactic îl constituiau profesorii invitaţi din Moscova şi din alte oraşe ale U.R.S.S., începând cu prima promoţie în procesul ştiinţifico - didactic se încadrează şi absolvenţi ai facultăţii: A. Cojuhari, A. Televca, C. Florea, V. Volcinschi, V. Lavric, C. Roşca, G. Gusco şi alţii.

La sfârşitul anilor '80 începutul anilor '90 se înscrie o nouă perioadă în istoria Facultăţii de Drept, ea este determinată de schimbările ce aveau loc în viaţa societăţii şi anume legate de constituirea noii statalităţi a Republicii Moldova. În acest timp facultatea a fost condusă de Teodor Roşca (1985 - 1991) şi I. Sedleţchi (1991 - 2002).

În această perioadă au fost introduse discipline şi cursuri noi: Dreptul Constituţional al Republicii Moldova, Dreptul Comerţului Internaţional, Istoria Filosofiei Dreptului, Dreptul Comercial, Dreptul Fiscal, Dreptul Diplomatic şi Consular, Dreptul Proprietăţii Intelectule, Dreptul Proprietăţii Intelectuale şi Dreptul Internaţional Privat.

La catedrele Facultăţii de Drept activau în 1995 68 lectori titulari şi circa 60 angajaţi prin cumul.

Un rol important în restructurarea facultăţii aparţine d-lui Iu. Sedleţchi. În perioada de tranziţie schimbări esenţiale a suferit şi structura acestei facultăţi: a fost desfiinţată Catedra Statului şi Dreptului Sovietic şi create unele noi: Catedra de Drept Internaţional şi Dreptul Relaţiilor Economice Externe, Catedra de Drept Constituţional şi Dreptul Administrativ.

Conţinutul învăţământului este determinat de planul de învăţământ, elaborat la facultate, aprobat de Senatul Universitar în baza avizului favorabil al Consiliului facultăţii.

Administrarea generală a facultăţii este efectuată de către decanul facultăţii de drept dl. Gheorghe Avornic, doctor habilitat în drept, profesor universitar, ales în această funcţie în 2002 şi reales în 2007. Această activitate mai este dirijată de către prodecanii: Vlaicu Vlad şi Ursu Sergiu pentru secţia de zi, precum şi Coptileţ Valentina pentru secţia cu frecvenţă redusă şi Grama Mariana pentru studiile la masterat.

Decanatul realizează funcţii de dirijare generală a activităţii didactico - ştiinţifice a cadrelor didactice şi a studenţilor.

Pe lângă facultate funcţionează cabinetul de informaţie juridică, destinaţia căruia este asigurarea corpului profesoral - didactic şi studenţesc cu literatura de specialitate.

În prezent la Facultatea de Drept a U.S.M. activează 162 cadre didactice titulare dintre care cu titluri ştiinţifice de doctor habilitat - 10; doctori în drept - 67 şi 72 de magiştri în drept. De asemenea în cadrul Facultăţii de Drept activează 11 profesori universitari: Avornic Gheorghe, Aramă Elena, Chibac Gheorghe, Cojuhari Alexandru, Cobăneanu Sergiu, Volcinschi Victor, Guceac Ion, Cojocari Eugenia, Fiodorov Grigorie, Igor Dolea şi Cojocaru Violeta.

Procesul de învăţământ la facultate se asigură de 9 catedre:

•· Drept Penal şi Criminologie;

•· Drept Procesual Penal şi Criminalistică;

•· Drept Internaţional şi Dreptul Relaţiilor Economice Externe;

•· Drept Civil;

•· Drept Procesual Civil;

•· Teoria şi Istoria Dreptului;

•· Drept Constituţional şi Administrativ;

•· Drept al Antreprenoriatului;

•· Dreptul Muncii.

Pe lângă facultate activează Biroul de Avocaţi, Clinica Juridică şi Biroul Notarial.
 
Форум » Форум www.usm-drept.ru » История » SCURT ISTORIC. Facultatea de Drept (USM)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

IgoRock © 2008 - 2024
Внимание! Данный проект является некоммерческим, поэтому авторы не несут никакой материальной ответственности. Вся информация и ссылки представлены исключительно в ознакомительных целях и предназначены только для просмотра. Мы уважаем авторов и их права. Поэтому, если вы являетесь правообладателем, какого либо материала размещенного на наших страницах и не желаете чтобы он находился у нас на сайте, свяжитесь с нами, и мы незамедлительно удалим его.