Четверг, 09-Май-2024, 15:05:17
Информационный сайт
Приветствую Вас Гость | RSS
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Форум www.usm-drept.ru » Drept » Legislatia la contract de împrumut
Legislatia la contract de împrumut
AdminДата: Вторник, 15-Янв-2013, 12:16:15 | Сообщение # 1
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 118
Репутация: 1
Статус: Offline

Reglamentarea relatii juridice legate de contract de împrumut este prevazuta in Codul Civil al Republicii Moldova N1107 din 06.06.2002 (art.867-874)

Conform art.867 CC al RM, prin contractul de împrumut o parte (împrumutător) se obligă să dea în proprietate celeilalte părţi (împrumutatul) bani sau alte bunuri fungibile, iar aceasta se obligă să restituie banii în aceeaşi sumă sau bunuri de acelaşi gen, calitate şi cantitate la expirarea termenului pentru care i-au fost date.
Contractul de împrumut este gratuit dacă legea sau contractul nu prevede altfel.

în conformitate cu art. 869 CC al RM, in baza contractului de împrumut, părţile pot prevedea şi plata unei dobînzi, care trebuie să se afle într-o relaţie rezonabilă cu rata de refinanţare a Băncii Naţionale a Moldovei.
Se plăteşte dobîndă la expirarea fiecărui an pentru perioada dintre momentul încheierii contractului şi cel al restituirii împrumutului dacă în contract nu este prevăzut altfel.
În cazul în care împrumutatul nu plăteşte dobînda în termen, împrumutătorul poate cere restituirea imediată a împrumutului şi a dobînzii aferente.

Conform art. 871 CC al RM, imprumutatul trebuie să restituie împrumutul în termenul şi în modul stabilit în contract. Dacă nu au fost stabilite dobînzi, el are dreptul să restituie împrumutul şi pînă la expirarea termenului.
Împrumutatul trebuie să restituie bunuri de calitatea şi în cantitatea bunurilor primite şi nimic mai mult, chiar dacă preţurile au crescut ori au scăzut.
În cazul în care a împrumutat o sumă de bani, împrumutatul are obligaţia de a restitui suma nominală primită fără a ţine cont de variaţiile valorii numerarului.
Dacă în contractul de împrumut nu este stabilit nici termenul de restituire, nici termenul de preaviz, împrumutul trebuie restituit în decursul a 30 de zile de la data la care împrumutatul a primit cererea de restituire.

în conformitate art. 872, in cazul în care împrumutatul nu restituie în termen împrumutul, împrumutătorul poate cere pentru întreaga sumă datorată o dobîndă în mărimea prevăzută la art.619 CC (rata dobanzii de refinantare a Bancii Nationale Moldovei plus 5%) dacă legea sau contractul nu prevede altfel.
Dacă în contract este prevăzută restituirea împrumutului în rate şi împrumutatul nu restituie în modul stabilit nici cel puţin o rată, împrumutătorul poate cere restituirea imediată a întregului împrumut şi a dobînzii aferente.
În cazul în care nu poate restitui bunul, împrumutatul trebuie să plătească valoarea acestuia calculată în funcţie de locul şi timpul executării obligaţiei.

Conform art.872 CC al RM, in cazul în care împrumutatul nu-şi respectă obligaţiile privind garantarea restituirii bunului, împrumutătorul poate cere restituirea lui imediată şi a dobînzii aferente.
 
Форум » Форум www.usm-drept.ru » Drept » Legislatia la contract de împrumut
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

IgoRock © 2008 - 2024
Внимание! Данный проект является некоммерческим, поэтому авторы не несут никакой материальной ответственности. Вся информация и ссылки представлены исключительно в ознакомительных целях и предназначены только для просмотра. Мы уважаем авторов и их права. Поэтому, если вы являетесь правообладателем, какого либо материала размещенного на наших страницах и не желаете чтобы он находился у нас на сайте, свяжитесь с нами, и мы незамедлительно удалим его.